Het ontstaan

Dit artikel komt uit Jubileumuitgave v.v. Protos, d.d. 11 September 2001 Daardoor is dit artikel niet up-to-date!

Eenvoudig zaalvoetbaltoernooi groeit uit tot mega-evenement

In 1976 bestond Protos 25 jaar en daar moest natuurlijk het een en ander aan gedaan worden. Een van de jubileumactiviteiten was het organiseren van een zaalvoetbaltoernooi. Volgens goed Hollands gebruik werd een commissie belast met de organisatie en uitvoering. Schoolmeester Arnold Homma werd de voorzitter en samen met onder andere Hennie Borgman, Jan Stroeve, Herman Bosman, Piet Weering, Jan Plas en Gerard Wessel werd besloten uitsluitend Coevorder verenigingen uit te nodigen.

In de Drostenhal werd CSVC de winnaar, voor Protos, Weber Germanicus en Raptim. Voor Protos een gedenkwaardige dag want zo hoog zou het team nooit meer eindigen. De organisatoren hadden de smaak te pakken, vonden de hoofdsponsor Weering bereid door te gaan, en zo zag een jaar later het eerste officiele Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi het licht. Maar liefst zestien amateurverenigingen waren van de partij, waarvan het sterke ACV uit Assen de beste was. Een resultaat dat die club een jaar later herhaalde.

In de 24 volgende jaren gebeurde er van alles. Het aantal deelnemende clubs werd telkens groter en dat gold ook voor het aantal benodigde vrijwilligers. Alles moest tenslotte wel in goede banen geleid worden, want de doelstelling was dat het Protos Weering zaalvoetbaltoernooi reclame voor de voetbalsport en de organiseerde verening moest zijn. Heel Steenwijksmoer is jaarlijks een aantal weken niet voor iets anders aanspreekbaar dan voor 'het' zaalvoetbaltoernooi. Vereniging van heinde en ver meldden zich aan en het toernooi kreeg status. Zoveel status dat de KNVB er op toe ging zien dat alle zaalvoetbalspelregels werden nageleefd en voor scheidsrechters ging zorgen.

De accomodaties gaven de meeste zorgen. Alle hallen waarin gespeeld werd, puilden uit en de finale-avond was jaarlijks meer dan uitverkocht. Niet zelden stonden er buiten de hal groepen mensen te wachten op toeschouwers die vertrokken, teneinde hun plek in te nemen. De Drostenhal was al snel veel te klein en achtereenvolgens werden de finales gespeeld in de Grootveldhal in Dalen en de Bonte Wever in Slagharen. De laatste jaren is de finale-avond in sporthal Angelslo te Emmen, die eigenlijk ook de enorme toeloop niet meer kan verwerken. In de regio is echter geen grotere hal voorhanden.

HZVV is de club die de meeste keren met de beker naar huis ging. De Hoogeveense zaterdagvoetballers pakten de hoofdprijs tot nu toe vier keer. Zij worden op de voet gevolgd door WKE, HODO en Hoogeveen die elk drie keer succesvol waren. Veranderingen is de organisatie nooit uit de weg gegaan. Zo werden toernooien opgeluisterd met vedettenteams die actief waren in het toen populaire televisieprogramma Mini-voetbal van de NCRV, waren profvoetballers actief, kwam er een penaltybokaal voor B-junioren, deden er Duitse verenigingen mee en werd de regio rond Coevorden steeds groter.

Tijdens de 24e editie, toen er niet minder dan 95 clubs meededen, waren er voorronden in Westerbork, maar ook in Dedemsvaart, Beilen, Nieuw Weerdinge, Vroomshoop, Ommen en Vriezenveen. Het 25e toernooi belooft iets heel bijzonders te worden. Het aantal deelnemende vereningen zal de magische grens van 100 bereiken. Dit betekent voorronden in twintig sporthallen in de wijde omtrek van Steenwijksmoer, ons kleine Drentse dorp dat al vele jaren het groote zaalvoetbalevenement van Nederland in huis heeft. En daar kunnen we met z'n allen terecht trots op zijn!

Bron: Jubileumuitgave v.v. Protos, 11 September 2001

Entree 2023/2024

Normaal

T/m 14 jaar
€ 3
Volwassenen
€ 5

Finale

T/m 14 jaar
€ 4
Volwassenen
€ 8

Contactgegevens

Postadres

Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi
t.a.v dhr. J.G. Stroeve
Klooster 75
7741 NC Coevorden

EMail

info@protosweering.nl