• Editie 47 - 2023/2024

• 100 Verenigingen

• 20 Sporthallen

MSC wint finale PWZ met overmacht van Noordscheschut

De hoofdklasser MSC uit Meppel is de grote winnaar geworden van de 42ste editie van het populaire Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi. In de poule had MSC moeite met Noordscheschut en Nieuw Buinen en in de kruisfinale met HZVV, maar in de finale tussen MSC en Noordscheschut was het krachtsverschil erg groot. De Meppelers boekten een overtuigende 7-0 overwinning na een 5-0 ruststand. Het is de tweede keer dat MSC het toernooi won en vorig jaar werd de ploeg vierde.

De finaleronde was de climax van een zeer geslaagde 42ste editie van het Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi, dat weer veel volle zalen trok en spectaculaire en zeer spannende duels liet zien. Sporthal Angelslo in Emmen was tijdens de finale goed bezet, maar er hoefden geen toeschouwers teleurgesteld te worden. Het was aangenaam verpozen voor de toeschouwers in een fraaie ambiance. De organisatie kijkt dan ook terug op een geslaagde editie en is dik tevreden over het verloop van het toernooi, dat na 42 jaar nog steeds springlevend is. De impact van het toernooi is na zoveel jaar nog steeds enorm groot en het grootste zaalvoetbaltoernooi in zijn soort van Nederland leeft enorm in Drenthe, Overijssel en Groningen.

De loting bracht Noordscheschut, MSC en Nieuw Buinen bij elkaar in Poule A.

Het toernooi begon met MSC-Noordscheschut, die elkaar later dus in de finale troffen. In de poule was de wedstrijd heel spannend. Na 3-1 voor MSC leek het nog even spannend te worden door Nick Koster, maar in dezelfde minuut bepaalde Camiel Fidom de eindstand op 4-2. De tweede poulewedstrijd van MSC tegen Nieuw Buinen kende na zes minuten al een 1-1 tussenstand en daar bleef het bij, waardoor MSC al zeker was van de kruisfinale. Nieuw Buinen had in het laatste duel tegen Noordscheschut aan een gelijkspel genoeg en Noordscheschut moest winnen. Na een kwartier stond Noordsceschut met 2-0 voor, maar in de slotfase werd het nog spannend door Thijs Hateboer en Nieuw Buinen was nog dichtbij het benodigde punt, maar Noordscheschut kwam goed weg toen Nieuw Buinen in de laatste minuut de lat raakte. Daardoor eindigde MSC als eerste en Noordscheschut als tweede in poule A. Nieuw Buinen was veroordeeld tot de wedstrijd om de vijfde plaats.

In poule B speelden HZVV, CSVC en ASVB. HZVV en de grote verrassing van het toernooi, vierdeklasser CSVC trapten af. HZVV kwam met 1-0 voor door Djababoe, maar in de laatste tien minuten kwam CSVC sterk terug en kwam op gelijke hoogte. Het leek op 1-1 uit te draaien, maar Sander Dzemidzic zorgde met nog een paar seconden te spelen voor de 2-1 zege. ASVB maakte tegen HZVV een goede indruk en kwam na negen minuten via Hekman op 1-0. Romano Djababoe stelde in de slotfase een punt voor HZVV veilig en daarmee een plaats in de kruisfinale. ASVB won daarna met 2-0 van CSVC en eindigde als eerste in poule B door een beter doelsaldo dan nummer twee HZVV.

In de eerste kruisfinale trof de winnaar van poule A, MSC de nummer twee van poule B, HZVV. De kruisfinales van de finaleronde brachten de meeste spanning. Het werd een boeiende strijd die in de slotfase hectisch werd bij een 2-1 voorsprong van MSC. Na de 3-1 van Fidom leek de wedstrijd beslist, maar de treffer van Alex Zomer bracht weer spanning, maar het bleef bij 3-2 voor MSC dat de finale had bereikt. HZVV speelde daardoor om de derde plaats. De andere kruisfinale tussen Noordscheschut en ASVB werd even spannend toen ASVB na een kwartier na een 2-0 achterstand op 2-1 kwam. Drie minuten later stelde Nick Koster de finaleplaats al weer veilig: 3-1.

In de strijd om de vijfde plaats tussen eersteklasser Nieuw Buinen en vierdeklasser CSVC won Nieuw Buinen met 3-0. Voor CSVC was het alleen al een feest om voor het eerst de finaleronde te mogen spelen. Op de shirts van de vele supporters uit Coevorden bleek dat duidelijk door de tekst: ‘Finale Protos Weering 2018-2019 Ik was er bij!’

De strijd om de derde plaats tussen HZVV en ASVB, werd een spannend duel. In de poule werd het 1-1, maar deze keer was HZVV via drie schitterende doelpunten van Tim Mulder en Alex Zomer (2) met 3-2 te sterk en pakte de derde plaats, die door de vele jeugdige supporters luid werd bejubeld. Tweedeklasser ASVB kan ook tevreden terugkijken, want de ploeg maakte een goede indruk en haalde voor het eerst de finale en werd meteen knap vierde.

De finale tussen MSC en Noordscheschut leverde geen spannende wedstrijd op, want de hoofdklasser uit Meppel bleek veel te sterk voor de eersteklasser. MSC was vooral in de eerste helft zeer effectief en er waren fases dat elke aanval een doelpunt opleverde. Bij rust leidde MSC al met 5-0 en was de finale al in een vroeg stadium beslist. Noordscheschut gaf na rust niet op, maar MSC bleef effectiever en scoorde nog twee keer, waardoor een overtuigende 7-0 zege werd behaald en de beker met de grote oren omhoog gehouden kon worden.

De topscorers van de finale waren: Justin Benjamins (MSC) 7, Thijs Hateboer (Nieuw Buinen) 4, Nick Koster (Noordscheschut) 4, Alex Zomer (HZVV) 3, Camiel Fidom (MSC) 3 en Jim Veltmaat (MSC) 3.

Heel toepasselijk voor de 42ste editie werden er in de finale 42 doelpunten gemaakt en dat waren er drie minder dan de vorige keer. In totaal vielen er 1649 doelpunten en dat was beduidend meer dan de vorige editie met 1582 doelpunten.

De eindstand van de 42ste editie van het ProtosWeering Zaalvoetbaltoernooi is als volgt: