• Editie 47 - 2023/2024

• 100 Verenigingen

• 20 Sporthallen

Noordscheschut wint voor het eerst PWZ

Steenwijksmoer - De veertigste editie van het Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi kende zaterdagavond een primeur. De zaterdag tweedeklasser Noordscheschut werd de winnaar van het prima verlopen toernooi en het was de eerste keer dat de ploeg het toernooi op haar naam schreef. In de spectaculaire finale tegen SVBO boog Noordscheschut in de laatste zeven minuten een 3-2 achterstand om in een 5-3 zege. Zo kreeg de jubileumeditie van het Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi een nieuwe winnaar. Noordscheschut verloor tijdens het toernooi geen enkele wedstrijd en werd door velen als de terechte winnaar gezien.

DZOH werd derde door HZVV met 4-3 te verslaan en debutant in de finale, Dedemsvaart, pakte de vijfde prijs door Nieuw Buinen na strafschoppen te verslaan. De topscorers waren Danny Kuiper (Dedemsvaart), Roy Stroeve (DZOH) en Rene Wolbers (SVBO zondag) met elk vier doelpunten. In de finale werd 43 keer gescoord en dat was tien minder dan vorig jaar. In het hele toernooi werden 1638 doelpunten gemaakt. Vorig jaar waren dat er 1715.

Na loting werden DZOH, Noordscheschut en Nieuw Buinen in poule A ondergebracht. Poule B bestond uit SVBO, Dedemsvaart en HZVV. In poule A eindigde Noordscheschut als eerste met vier punten door een 1-0 zege op DZOH en een 0-0 gelijkspel tegen Nieuw Buinen, dat woensdag via de tussenronde de finale had bereikt. DZOH eindigde als tweede door de beslissende wedstrijd tegen Nieuw Buinen met 1-0 te winnen. DZOH en Noordscheschut plaatsten zich voor de kruisfinales.

Eindstand Poule A: 1. Noordscheschut 2-4 2. DZOH 2-3 3. Nieuw Buinen 2-1

In poule B was het iets spannender, want alle drie ploegen eindigden op drie punten. SVBO won met 3-1 van Dedemsvaart en verloor met 1-0 van HZVV. HZVV moest in het laatste pouleduel tegen Dedemsvaart met minstens twee doelpunten verschil winnen om eerste te kunnen worden, maar de eersteklasser verslikte zich voor de tweede keer dit toernooi in de derdeklasser en verloor met 3-4. Dedemsvaart kwam daardoor een doelpunt tekort, waardoor HZVV tweede werd en zich op het nippertje voor de kruisfinales plaatste.

Eindstand Poule B: 1. SVBO 2-3 (3-2) 2. HZVV 2-3 (4-4) 3. Dedemsvaart 2-3 (5-6)

De eerste kruisfinale tussen SVBO en DZOH was erg spannend. SVBO kwam met 3-1 voor en DZOH knokte zich in de slotfase sterk terug tot 3-2. De Emmenaren waren dichtbij de 3-3, maar vijftien seconden voor tijd schoof Max Heijnen van SVBO de bal van ver in een leeg doel, waarmee de wedstrijd beslist was in het voordeel van de zondag eersteklasser en zeker was van een finaleplaats.

De tweede kruisfinale was de lokale derby tussen HZVV en Noordscheschut. De tweedeklasser was effectiever dan HZVV en won verdiend met 3-1, waardoor Noordscheschut voor de eerste keer in de geschiedenis finalist was.

In de strijd om de vijfde plaats leek Dedemsvaart op een zege af te gaan, nadat het met 2-0 voor kwam. Nieuw Buinen kwam terug tot 2-2 door een fortuinlijke tweede treffer acht seconden voor tijd doordat doelman Erik Abbes de bal door de vingers liet glippen. De strafschoppenserie won Dedemsvaart met 3-2, waardoor het debuut met een knappe vijfde plaats gevierd kon worden. Ook in de strijd om de derde stek tussen HZVV en DZOH zat het venijn in de staart. Na een 3-3 tussenstand was het de sluwe Roy Stroeve die in de laatste minuut de 4-3 maakte, waardoor DZOH derde werd en HZVV vierde.

De finale tussen Noordscheschut en SVBO ging lang gelijk op. SVBO kwam drie keer op voorsprong, maar Noordscheschut maakte steeds weer gelijk: 3-3. In de laatste zeven minuten liep Noordscheschut uit naar 5-3, waardoor het voor het eerst de beker met de grote oren in ontvangst mocht nemen.

Voor voorzitter Jo Assen betekende de veertigste editie zijn laatste als preses en hij werd daarvoor bedankt. Hij kijkt terug op een mooi toernooi. ‘Het is wisselend verlopen. In de voorronde werd een speler van Twedo onwel en dat was zeer hectisch. Daarna is het toernooi uitstekend verlopen en ben ik zeer tevreden over mijn laatste toernooi als voorzitter. Als je ziet dat de spelers en supporters in de finale genieten dan doet me dat erg goed. In de laatste tien jaar is het toernooi zonder incidenten verlopen en daar ben ik trots op’.

Jo Assen was veertien jaar voorzitter van het toernooi en maakt al dertig jaar deel uit van de commissie. ‘Ik blijf wel in de commissie, want dat kan ik niet missen. Helemaal stoppen kan ik niet. Je voelt je als voorzitter erg verantwoordelijk voor een goed verloop van het toernooi en nu ik de verantwoordelijkheid niet meer heb, valt er toch wel een last van mijn schouders. Ik heb veel fijne reacties gekregen vanwege mijn laatste toernooi als voorzitter en dat was hartverwarmend. Dat voel ik als een waardering’. Jo Assen wordt opgevold door Gradus Zwiers.

Eindstand 40e PWT: 1. Noordscheschut 2. SVBO 3. DZOH 4. HZVV 5. Dedemsvaart 6. Nieuw Buinen