• Editie 47 - 2023/2024

• 100 Verenigingen

• 20 Sporthallen

Dedemsvaart is verrassende finalist Protos Weering toernooi

Steenwijksmoer – DZOH, Noordscheschut, Dedemsvaart, SVBO en HZVV hebben zich geplaatst voor de finale van het veertigste Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi. Deze jubileumeditie krijgt een spetterende tussenronde, want De Weide, Nieuw Buinen, Staphorst, MSC en Germanicus gaan woensdag uitmaken wie zich als zesde en laatste bij de overige vijf finalisten gaat voegen. De halve finale was adembenemend met volle sporthallen en kende bijzonder spannende ontknopingen, want de meeste beslissingen vielen in de laatste wedstrijden.

Het populaire Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi krijgt in ieder geval een nieuwe winnaar, want titelverdediger sc Erica slaagde er niet in de finale of de tussenronde te halen. In de kwartfinale ging de titelhouder al op het nippertje als een van de vijf beste derden naar de halve finale. In poule B in Dedemsvaart speelde Erica twee keer gelijk en verloor twee keer, waardoor de ploeg verrassend als vierde eindigde en sinds tijden niet in de grote finale staat. Van de finalisten van vorig jaar zien we op 14 januari er drie weer terug. Noordscheschut (vorig jaar 4e), SVBO (vorig jaar 5e) en zesvoudig winnaar HZVV (vorig jaar 6e) eindigden als eerste in hun poule en proberen hun eindklassering tijdens de 39ste editie te verbeteren. De sensatie van de finale is de derdeklasser Dedemsvaart, dat een sterk toernooi speelt en zich knap tussen de eerste- en tweedeklassers nestelt.

Een andere verrassing is de plaatsing voor de finale van de zaterdag tweedeklasser DZOH. Vier finalisten (DZOH, Noordscheschut, SVBO en Dedemsvaart) wonnen het Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi nog nooit. Naast de uitschakeling van sc Erica was de uitschakeling van Hoogeveen zondag ook vrij onverwacht. Velen zullen met verbazing de 7-2 zege van Germanicus op Hoogeveen bekeken hebben. Het was echter niet de grootste overwinning van de halve finale. Die eer viel te beurt aan Emmen dat met 7-0 van Valthermond won. De topscorers waren Bjorn Zwikker (Emmen) met 7 doelpunten, Melvin Mol (Noordscheschut) en Marco Hartman (Hoogeveen zondag) met elk zes treffers. Justin Benjamins van MSC trof vijf keer doel. De halve finale was bijzonder spectaculair en in vrijwel alle vijf sporthallen vond een zinderende ontknoping plaats. De organisatie maakt zich op voor een fantastische tussenronde en een geweldige finale.

In poule A in sporthal Angelslo was de ontknoping bloedstollend. Hardenberg ’85 leek met twee zeges de beste papieren te hebben. De derdeklasser versloeg verrassend HZVV, maar speelde daarna gelijk en verloor van De Weide. Daarvan profiteerde HZVV twee keer en was weer kansrijk voor de finale. In de wedstrijd HZVV-Emmen hadden beiden kans op de eerste plaats en het werd een ongekend spektakel. Bij 3-3 had De Weide weer kans op de eerste plaats, maar in de absolute slotfase scoorde HZVV alsnog de 4-3, waardoor de Hoogeveners zich plaatsten voor de finale. Doordat De Weide daarna van Valthermond won krijgt de ploeg via de tussenronde nog een kans op de finale. Hardenberg en Emmen vielen net naast de boot.

In poule B in Dedemsvaart leek Nieuw Buinen op de finale af te stevenen na twee zeges en een gelijkspel, maar doordat de ploeg zich verslikte in Erica kwamen er weer kansen voor het verrassende Dedemsvaart. In de laatste wedstrijd had de ploeg een zege op Bergentheim nodig voor een finaleplaats en die kwam er: 3-1. Dedemsvaart versloeg ook de finalisten van vorig jaar Erica en Rolder Boys en verheugt zich op een onvergetelijke finale.

In poule C in Hoogeveen ging het tussen hoofdklasser Staphorst en tweedeklasser Noordscheschut. Beiden wonnen voor hun onderlinge ontmoeting drie keer en in het laatste duel werd bepaald wie de finale haalde en wie tot de tussenronde veroordeeld werd. Noordscheschut liet er geen twijfel over bestaan en stuurde Staphorst naar de tussenronde door een 4-1 zege. Beilen, Dalen en EMMS kwamen net iets te kort.

In poule D in Dalen was de spanning ook te snijden. De strijd ging tussen MSC en SVBO (zon). Ook deze poule kende een zinderende ontknoping. Voor het laatste duel tussen MSC en SVBO had MSC negen punten en SVBO zeven. SVBO kwam voor, maar MSC kwam terug tot 1-1 en was op dat moment eerste. Toch won SVBO met 2-1, waardoor het naar de finale ging en MSC in de herkansing moet. Kanshebber Achilles 1894 bezweek in de strijd en werd derde.

In poule E in Zwartemeer deelde tweedeklasser DZOH de lakens uit en bleef zonder puntverlies. Hoogeveen zondag viel tegen en verloor van DZOH en Germanicus. De ploeg werd derde en won alleen met 7-2 van HOC, dat haar verrassende optreden in de kwartfinale geen positief vervolg kon geven. Germanicus deed het goed met drie zeges, maar moest alleen in DZOH haar meerdere erkennen.

Woensdag 11 januari gaan De weide, Nieuw Buinen, Staphorst, MSC en Germanicus in de tussenronde uitmaken wie zich als zesde finalist gaat voegen bij de vijf al bekende finalisten. Dit spektakel vindt plaats in sporthal Angelslo in Emmen vanaf 18.00 uur.

Zaterdag 14 januari wordt de finale vanaf 11.00 uur gespeeld met zes ploegen. De wedstrijd om de eerste en tweede plaats begint om 17.00 uur.

Reinier de Boer. tel: 06-27454839 of 0528-275932.